Het project Bouwen aan de Bibliotheek van de Toekomst is niet alleen gericht op jongeren, maar ook op de medewerkers van de acht deelnemende Brainport Bibliotheken. Zij spelen immers een cruciale rol in het succesvol implementeren van de innovaties die voortkomen uit het project. Daarom worden er doorlopend medewerkersbijeenkomsten georganiseerd waarin verschillende innovaties worden besproken en uitgetest.
Bijeenkomsten bij alle bibliotheken
Bij elke aangesloten bibliotheek vinden medewerkersbijeenkomsten plaats. De bijeenkomsten worden gezamenlijk vormgegeven door het ontwikkelteam van het project en de betrokken medewerkers van de bibliotheken. De bijeenkomsten zijn opgebouwd uit interactieve workshops, brainstormsessies, en presentaties, waardoor iedereen hands-on ervaring opdoet met de nieuwste ontwikkelingen.
Generatieve AI en Boekbot
Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomsten is de kennisdeling over generatieve AI. Bibliotheekmedewerkers worden uitgenodigd om tools zoals Boekbot uit te proberen, een AI-gebaseerde tool die jongeren helpt bij het vinden van boeken. Tijdens de sessies krijgen de deelnemers een proeverij van de mogelijkheden die deze technologie biedt, samen met uitleg over de architectuur en toepassingen. Door medewerkers op deze manier te betrekken, kan AI in de toekomst zowel door jongeren als door de medewerkers zelf worden ingezet.
Innovatie en jongeren
Naast generatieve AI staan er ook andere belangrijke onderwerpen centraal tijdens de bijeenkomsten. Zo wordt de Pop-up Bibliotheek besproken: een mobiele bibliotheek in de vorm van een bus, die ingezet kan worden om jongeren te bereiken waar zij zich bevinden. De klantervaringen van jongeren worden geëvalueerd, evenals de app Bieb in je Broekzak, die als doel heeft jongeren vanaf hun twaalfde jaar op een laagdrempelige manier aan de bibliotheek te verbinden.
Op weg naar een harmonische jongerendienstverlening
Een ander thema dat tijdens de bijeenkomsten aan bod komt, is hoe de bibliotheken kunnen samenwerken aan een harmonische dienstverlening voor jongeren in de hele Brainportregio. Het doel is om een naadloze ervaring te creëren, zowel fysiek in de bibliotheek als digitaal. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe de bibliotheek kan helpen jongeren van achttien jaar te ondersteunen in hun overgang naar volwassen burgerschap, met de focus op de digitale diensten die daarbij komen kijken.
Geef een reactie